keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Koukussa huonoon Mieheen



Ympärilläni on valtavasti hyviä ihmisiä. Sukulaisia ja ystäviä, jopa uusi miesehdokas. Kaikki ovat äärimmäisen kilttejä minua kohtaan, en tiedä miten olen heidät ansainnut. Minulle sattui ikävä asia pari päivää sitten ja kaikki ovat olleet huolissaan ja tarjonneet apua. Silti olen ollut hyvin lähellä laittaa Miehelle viestiä. Jotenkin haluaisin häneltäkin jotain tukea. Havahduin oikein miettimään, että miksi ihmeessä? Hän tarjoaisi varmasti hienoja sanoja, mutta tietäisin, etteivät ne ole aitoja. Miksi edelleen jollain tasolla kaipaan tällaista Miestä elämääni?

Kun nainen on jumissa huonossa suhteessa, haetaan syitä yleensä huonosta isäsuhteesta. Minulla ei oikein ole isäsuhdetta, mutta olen sinut asian kanssa. Ja onhan minulla ollut ennen Miestä hyvä aiempi suhde, jossa en ollut kynnysmattona. En siis jaksa uskoa, että asia johtuisi isäsuhteestani. Huono itsetunto voi myös olla syy, en ainakaan tietoisesti kärsi moisesta. Olen kilpailuhenkinen. Voisiko tämä olla syy? Haluan ”voittaa” tämän Miehen, koska niin suunnittelimme ja koska rakastuin häneen. Haluan ”voittaa” vaikeudet ja saada hänet muuttumaan kunnolliseksi? Mutta kun en edes halua häntä! Ehkä kyse on vain minun vaikeudesta päästää irti, jonkinlaisesta riippuvuussuhteesta.
Asiaa pohtiessani eksyin tunnelukkotestiin.
Vahvoja tunnelukkoja olivat: Ulkopuolisuus ja Oikeutus. Muut keskivahvoja, heikkoja tai olemattomia.

ULKOPUOLISUUS
Tunnet usein ahdistusta sosiaalisissa tilanteissa ja se saa sinut välttelemään niitä. Ehkä tunnet itsesi erilaiseksi, muita huonommaksi keskustelijaksi ja siksi ulkopuoliseksi. Uusien ihmisten kanssa tunnet olosi epämukavaksi ja hermostuneeksi etkä oikein tiedä mitä sanoisit. Saatat arkailla huomion kohteena olemista ja jännittää esiintymistä. Ahdistuneena mietit mitä muut ajattelevat sinusta. Hermostuneena et kykene käyttämään sosiaalisia taitojasi vaan menetät varmuutesi ja vetäydyt. Olet ehkä tottunut välttelemään kanssakäymisiä ja sosiaalisia tilanteita siinä määrin että se tuntuu ihan luonnolliselta - kuitenkin jokin sinussa kaipaa samalla läheisempää yhteyttä kanssaihmisiin. Ryhmässä saatat teeskennellä olevasi enemmän muiden kaltainen tai haluat antaa hyvän vaikutelman itsestäsi. Saatat hankkiutua työskentelemään tehtävissä, jossa ei vaadita paljon vuorovaikutusta. Läheisissä suhteissa tunnet olosi varmemmaksi ja levollisemmaksi - voit olla enemmän oma itsesi. Toistuvat ulkopuolisuuden kokemukset vahvistavat tunnelukkoasi ja se saa sinut välttelemään entistä enemmän ikäviä sosiaalisia tilanteita.

OIKEUTUS
Pidät itseäsi erityisenä ja oikeutettuna tavanomaisesta poikkeaviin toimintatapoihin. Omat tarpeesi ovat sinulle tärkeämpiä kuin toisten. Olet vaativa ja kontrolloiva muita kohtaan, ja haluat että asiat menevät niin kuin sinä haluat. Sinun on vaikea hyväksyä vastustusta, kun haluat jotain. Haluat varmistua siitä että saat kaiken mitä haluat, miten haluat ja koska haluat. Tylsistyt ja pitkästyt helposti, ja sinusta saattaa tuntua etteivät rutiinitehtävät ole sinua varten - sinun ei pitäisi joutua tekemään niitä. Saatat rikkoa lakia tai sääntöjä - vaikkapa hurjastelemalla liikenteessä, huijaamalla liiketoimissa tai verotuksessa - koska uskot että sinulla on siihen oikeus. Oikeutuksen tunnelukon kanssa on hyvä olla ja et siksi ehkä näe omaa käyttäytymistäsi ongelmallisena, mutta läheisesi pitävät. Ennen pitkää tunnelukkosi kuitenkin saattaa sinut vaikeuksiin. Saatat hankkiutua suhteeseen alistuvan kumppanin kanssa, jota voit dominoida ja kohdella huonosti. Oikeutuksen tunnelukko on useimmiten kompensaatiota toista tunnelukkoa - vajavuuden, tunnevajeen, ulkopuolisuuden tai alistumisen tunnelukkoa - vastaan.”

Nämä lukot ovat toistensa vastakohtia. Väitän, että samat (ja tusina muuta:)) löytyy myös Mieheltä. Koska Oikeutus on vahvaa dominointia, ei kahden samanlaisen yhdessäolo voi toimia. Itse kuitenkin pyrin tiedostaen muuttumaan ja muuttamaan itsenäni, en halua aiheuttaa läheisilleni turhia harmeja vaikeudellani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti